Pseodo
A kórokozó
A Pseudomonas aeruginosa Gram-negatív, csillós, spórátlan, pálca alakú baktérium. Típusos opportunista kórokozó, ritkán okoz fertőzést egészséges személyekben. Csecsemők járványos hasmenésével többen is kapcsolatba hozták.
Hospitalizált személyekben súlyos fertőzést okozhat, a legkülönbözőbb lokalizációval és tünetekkel: endocarditis (szívbelhártya-gyulladás), endophtalmitis (A szem belsejében lévő szövetek gyulladása), meningitis (agyhártyagyulladás), pneumonia (tüdőgyulladás), sepsis (vérmérgezés). Váratlan láz, felfúvódás, fokozódó hasi fájdalom is előfordulhat.
Egészséges személyek bélrendszerének visszatérő lakója, a lakosság 15%-a hordozó. Hospitalizált személyek esetében ez az arány 20% is lehet. Kolonizált betegek esetében a fertőzés veszélye nagyobb.
A kórokozó előfordulása
A P. aeruginosa elterjedt talajban, vízben, szennyvízben, növényeken. Desztillált vízben is képes szaporodni, szénforrásként a levegő szén-dioxidját használja fel. Kórházi környezetben gyakran kimutatható baktérium.
Terjedési mód
A fertőzés leginkább közvetlen kontaktussal történik, azonban nem ritka a közvetítő útján, így az élelmiszerekkel történő terjedés sem.
Klinikai tünetek
Több extracelluláris és szomatikus toxint is termel, melyeknek szerepe lehet a patogenitásban. Felnőtteknél általában enyhe hasme¬nést, csecsemőknél és kisgyermekeknél gya¬kori, híg vizes székürítést és gyors dehidrációt idéz elő.
Különösen érzékeny populációban súlyos, hastyphus jellegű tünetekkel járó kórlefolyást is okozhat. A „Sanghai láz” kórokozója a víz útján terjedő P. aeruginosa.
A kórokozó előfordulása az élelmiszerben
A P. aeruginosa kitenyészthető zöldségekről (paradicsom, retek, zeller, uborka, hagyma, saláta). P. aeruginosán kívül P. fluorescens, P. putida, P. stitzeri és P. maltophilia izolálások történtek élelmiszerből és vízből.
P. cocovenenans okozott súlyos, magas arányban halálos kimenetelű élelmiszer-mérgezéseket Indiában fermentált szója, földimogyoró és kókusz útján. A P. cocovenenans kétféle toxint termel. Egyikük erős antibiotikum, blokkolja a fermentáló mikrobákat, a fogyasztókban pedig hypoglykaemiát, görcsöket, eszméletvesztést és halál okoz.
Ahhoz nem férhet kétség, hogy a pseudomonasok képesek élelmiszer-fertőzést okozni, azonban igen ritkán regisztrálják őket. Ivóvíz útján történő terjedésük gyakoribb, különösen csecsemők körében okoznak ilyen módon enteritiseket.
Megelőzés
A Galen Bio Kft. akkreditált mikrobiológiai laboratóriuma vállalja a Pseudomonas baktériumok számának meghatározást membránszűréses módszerrel ivóvíz, palackozott víz (természetes ásványvíz, forrásvíz, ásványi anyaggal dúsított ivóvíz, szikvíz), jég, az ivóvízellátásban használt nyers- és kezelt víz esetében.