galenbiolabor.hu Cégünkről – galenbiolabor.hu

Cégünkről

A Galen Bio Kft. 2011 elején elkezdte az élelmiszer és állatorvosi diagnosztikai vizsgálatainak üzletfejlesztését, melyen eredményeképpen 2011 decemberében a Nemzeti Akkreditáló Testület részére benyújtotta az vizsgálólaboratóriumának akkreditációs kérelmét. Cégünk 2012 második felében ezzel az új üzleti tevékenységével jelent meg az élelmiszer és állatorvosi diagnosztikai piacon. Jelenleg üzleti kapcsolatainkat építjük, több élelmiszer- feldolgozó, ásványvíz palackozó, termálfürdőt üzemeltető, magas higiéniai követelmények szerint gyártó, takarmányforgalmazással, illetve felhasználással érintett partner, valamint lakossági megkeresés esetén egyének részére végzünk laboratóriumi vizsgálatokat.
Az üzlet építése a Galen Bio Kft. korábbi K+F tevékenységének eredményeképpen indult el, a tudományos eredmények felhasználása és hasznosítása végett.

A GalenBio Kft munkatársai több mint 30 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek különböző haszonállatokat érintő fertőző betegségek és Mycoplasma kutatása terén.

Cégünk 2009-2012 folyamán egy nagyhorderejű kutatási projekt megvalósításán dolgozott magyarországi konzorciumi partnereivel, amely az EBV vírus és a limfóma kialakulása közötti kapcsolat kutatására és ennek terápiás kezelésére szolgáló vakcina jelölt azonosítására és fejlesztésére összpontosult. A projekt hazai pályázat keretében valósult meg, melynek részleteiről az www.galenbio.hu oldalon adunk tájékoztatást. A projekt pályázati szakaszát sikeresen zártuk, az utómunkálatok az azonosított vakcina prototípusának előállítására és gyakorlati kipróbálására jelenleg is folyamatban vannak.

Cégünk tapasztalt kutatói korábbi eredményeinek felhasználásával 2010-ben bérkutatás formájában végzett K+F kutatásokat külföldi partnerek részére, majd 2011-ben a K+F tevékenységet szolgáltatás formájában fejlesztettük tovább.

JELENLEGI KIEMELT VIZSGÁLATI MÓDSZEREKKEL KAPCSOLATOS KUTATÁSI ÉS FEJLESZTÉSI TERÜLETEINK ÉS EREDMÉNYEINK:
Élelmiszerdiagnosztikai gyorsmódszerek fejlesztése:
Az élelmiszer diagnosztikában egyre nagyobb szerephez jut az idő faktor, ez különösen fontos az élelmiszer-biztonsági, vagy higiéniai szempontból patogén mikroorganizmusok esetében, ahol egy-egy szerotípus, vagy törzs gyors és megbízható detektálása, vagy azonosítása lehetővé teszi a veszély időben történő felismerését. A molekuláris biológiából ismert RT-PCR (Real-time Polymerase Chain Reaction) metodika mikrobiológia alkalmazásának nagy lehetősége az élelmiszer-biztonsági szempontból kiemelkedő fontosságú virulenciagének megbízható detektálásában rejlik. Élelmiszerek esetében a megbízható eredmény elérése érdekében szükséges egy előzetes szelektív körülmények között végzett szaporítás is. Jelenleg laboratóriumunk a Salmonella fajok jelenlét/hiány kimutatását végzi 1 nap alatt RT-PCR módszerrel. Fejlesztéseink között kiemelt jelentőségű az új, gyors módszerek kidolgozása elsősorban a patogén mikroorganizmusok kimutatására és differenciálására, valamint ezen módszerek validálása.

Élelmiszer-ipari melléktermékek hasznosítása:
Az élelmiszer-ipari technológiákban az intermedier és késztermékek gyártása során keletkező szennyvizek elhelyezésének, kezelésének problémája, mind élelmiszer-biztonsági, mind pedig környezetterhelési szempontból jelentőséggel bír. A sok esetben veszteségként jelentkező szállítási és elhelyezési költségek csökkenthetők azáltal, hogy a mellékterméket hozzáadott értékkel ruházzuk fel, amely így gazdaságossá teszi felhasználásukat. Kutatásaink az ilyen elsősorban tejipari melléktermékek hasznosítási lehetőségeire irányulnak.

 

A GALEN BIO TOVÁBBI FEJLESZTÉSEI, ÉS A TECHNOLÓGIA BEMUTATÁSA RÖVIDEN:

A Galenbio cég StealthparticleTM technológiát alkalmazva – további részletek a www.galenbio.hu oldalon olvashatók -, hatékony vakcinát állított elő a csirkék Mycoplasma gallisepticum fertőzése ellen.

Telepspecifikus víziszárnyas vakcina fejlesztés:
Ezen kutatásban telepspecifikus védekezési eljárások kidolgozását vállaltuk a kacsa és libatartásban, amelynek során ínaktivált telepspecifikus vakcina előállítását céloztuk meg. Ennek során a kifejlesztett vakcinát az állományból izolált kórokozókból, valamint a kivont antigénekből, illetve a közvetlenül azok által termelt ellenanyagokból állítjuk elő. Szükség esetén megállapítjuk az állatállományban terjedő bakteriális kórokozók jelenlétét és jellemezzük ezek antibiotikum-érzékenységét. Az előállított telepspecifikus vakcina révén az állomány aktív ellenállóképessége és ezzel arányosan a produktivitása lényegesen növelhető. Az eddigi elért eredmények szerint páratlan termelési növekmény és minimalizált elhullás könyvelhető el a vakcina használatának.

Mycoplasma Gallisepticum elleni vakcina előállítása
Az M. gallisepticum intracelluláris kórokozó, amely idült légzőszervi betegséget idéz elő és jelentős gazdasági veszteséget okoz a baromfi iparnak világszerte. Ezen túlmenően az M. gallisepticum érzékennyé teszi az állatokat más bakteriális és vírusos fertőzés iránt, beleértve a madárinfluenzát is. Alacsony patogenitású madárinfluenza vírusok 60%-os elhullást tudnak előidézni a M. gallisepticummal fertőzött csirke állományokban.
Kórokozó nagyságú „stealth” részecskékre M. gallisepticum epitópokat kötöttunk különféle baktériumokra jellemző molekula mintázatokkal és ismert kórokozó felismerő receptorok ligandjaival együtt. Ezt követően a részecskéket dendritikus sejtenyészetekben és csirkéken mesterséges fertőzési kísérletekben tanulmányoztuk.
Összefoglalva az eredményeket, háromnapos csirkéket olyan részecskékkel kezeltünk, amelyek felületén különböző összetételben eltérő számú antigént és kórokozó felismerő receptorkötő lingadokat kötöttünk. Csirkéknek szájon át (ivóvízben) adagoltuk a részecskéket a fertőzés előtt 14 nappal (a vakcina hatékonyságának tanulmányozása céljából), ill. a fertőzés után (terápiás hatás tesztelése érdekében). A fertőzés után 14 nap múlva az állatokat kórbonctani elváltozások jelenlétére és a különböző szervekben a mycoplasmák kolonizációjára vizsgáltuk.
A kísérletek meglepő eredményt adtak. A fertőzési kísérletekben a kiválasztott antigének a kórokozó felismerő receptorokkal reagáló ligadokkal együtt 90-100%-os védelmet adtak, ugyanakkor a részecskék önmagukban nem adtak védelmet. Még fontosabb tény az volt, hogy a vakcina adása teljes mértékben megsemmisítette a csirkék belső szerveiben és a tracheában a mycoplasmákat. Nagyon fontos eredmény volt, hogy a hatás ugyanolyan hatékony volt a csirkék fertőzés előtti és fertőzés utáni kezelése esetén. Ez arra utalt, hogy a részecskékkel történt kezelés nem csupán megakadályozta a kóros elváltozások kialakulását és a szervek mycoplasmákkal való kolonizációját, hanem hatékony terápiás hatást is eredményezett a már fertőzött állatok kezelésekor.

 

PRRSV (Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome Virus) fertőzöttség elleni vakcina előállítása
Cégünk kutatói több mint 300 tudományos közleményt publikáltak, ebből sertés fertőző betegségek témájában kapott eredményeiket 30 közleményben, illetve konferenciákon ismertették. A cég kutatói rendelkeznek minden olyan módszerrel, amellyel diagnosztizálni lehet a PRRSV-t illetve PRRSV fertőzöttségeket: pl. PRRSV törzsek izolálásával és tenyésztésével, azok biokémiai és szerológiai azonosításával; fertőzött állatokból származó vérsavó szerológiai vizsgálatával, beteg állatokból származó klinikai minták PCR vizsgálatával. Az utóbbi években a cég intenzív kutatást végzett a PRRSV-gazdaszervezet kölcsönhatások tanulmányozásában. Különösen a PRRSV antigének immunogenitásának vizsgálatában és különböző Toll-like receptor agonistáknak immunfolyamatokat befolyásoló tulajdonságainak tisztázásában.
A cég kutatói széleskörű tapasztalattal rendelkeznek a PRRSV, mycoplasma és más, sertésben előforduló fertőzések területén, továbbá rendelkezik különböző PRRSV, illetve mycoplasma törzsek gyűjteményével. A vállalkozás egy új generációs PRRSV vírus vakcina prototípust dolgozott ki az észak-amerikai típusú PRRSV vírusra, amely tartalmazza a non-strukturális fehérjéből származó és védekezésben fontos epitópokat, és miután nem élő a vakcina, ezért mutációjával sem kell számolni. A vakcina hatékonyságát fertőzési modellben vizsgálta. A virémiát >95%-al, a patológiai elváltozást pedig >98.5%-al csökkentette a kísérleti vakcina.
A projekt során fejlesztendő technológia alapját egy korábbi fejlesztés eredménye képezi, amely fejlesztés eredetileg a fentebb ismertetett csirkék fertőzésére irányult. Ennek eredményeit a cég folyamatosan kiterjesztette más haszonállatokban előforduló kórokozók elleni vakcina fejlesztésre.
Pályázat keretében vállaltuk az Európai PRRSV vírus, illetve annak mutánsai elleni telepspecifikus vakcina kidolgozását magyar sertésállományok kezelése céljából. A cég kutatói azon dolgoznak, hogy olyan vakcinákat fejlesszenek ki, amelyek a PRRSV mentesítésben alkalmazhatók.
Az ebben a projektben kifejlesztésre kerülő vakcina jelölt, egy szintetikus modern technológián alapul és nem tartalmaz vírust. Ez egy nagyon fontos előnyt jelent, hiszen az élő vírus alapú vakcina esetében kimutatták, hogy patogén vírussá változott.

 

NYERTES PÁLYÁZATAINK:

Projekt címe
Projekt időtartama
Projekt száma

GalenBio Kft. 2009-2010. évi technológiai fejlesztései pályázatnak köszönhetőn laboratóriumunk értékes berendezésekkel bővült

2009.05.15 –
2010.12.31.
GOP-2.1.1-09/A-2009-3108

Új EBV vakcinák fejlesztése terápiás céllal pályázatunk során azonosítottuk azt a vakcina jelöltet, amely prototípusának gyakorlati kipróbálási szakaszába léptünk

2011.02.02 –
2012.07.31.
TECH_08-A1/2-2008-01-08

Magyar sertések versenyképességének megnövelése, PRRSV elleni védekezés diagnosztika, új generációs telepspecifikus vakcinák projektünkben a vakcina prototípus létrehozását vállaltuk

2012.06.01 –
2013.11.30.
GOP-1.3.1-11/A-2011-0190

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás