Salmonella sp.
Az élelmiszer eredetű megbetegedések leggyakoribb okozója a Salmonella. Forrásuk leggyakrabban a tojás és baromfihús alapú élelmiszerek, amelyek kimondottan kedveznek a szaporodásuknak. Különösen veszélyesek lehetnek a hosszan, de nem megfelelően hűtött, valamint a nyers tojással készült ételek. A Salmonella fertőzés a nyári hónapokban gyakoribb, mert ilyenkor a meleg hatására a nem megfelelően tárolt élelmiszerekben a baktérium könnyen elszaporodik. A kórokozó a széklettel ürül, a nem megfelelő higiénés viszonyok, a kézmosás hiánya is elősegítheti lakóközösségen belüli terjedését.
Salmonella fertőzés tünetei általában a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után 8-48 órával mutatkoznak. Jelentkezhet hányinger, hányás, hasmenés, amelyhez hasi görcsök társulnak. Jellemző a hidegrázás, a magas, akár 40°C-os láz. A széklet tartalmazhat vért is. Ritkán előfordulhat társuló ízületi gyulladás, ha a baktérium a véráram útján eljut az ízületekbe. Szövődménymentes esetben a tünetek rendszerint 3-5 nap után maguktól megszűnnek, de a betegek egy része tünetmentes hordozóvá válhat. Szövődménymentes esetekben nincs szükség antibiotikus kezelésre, a betegség e-nélkül is 3-5 nap alatt lezajlik. Ilyenkor csak tüneti kezelésre lehet szükség: megfelelő folyadékpótlásra, láz- és hányáscsillapításra, görcsoldásra, hasmenés elleni szerekre. A beteget enyhébb esetekben otthon, súlyosabb esetben fertőzőosztályon kell kezelni.
A betegség otthoni előfordulása megelőzhető, ha figyelünk a konyhai higiéniára: az edények, eszközök és munkafelületek megfelelő tisztántartására, az élelmiszerek megbízható forrásból való beszerzésére és a megfelelő tárolására. Fontos még a mellékhelyiségek tisztántartása, a WC-k fertőtlenítése, kézmosás. A salmonellosis kb. 10%-ban okozhatja az úgynevezett „utazók hasmenését”. Ez a kórkép megelőzhető, ha idegen országban palackozott vizet fogyasztunk, és csak megbízható helyen étkezünk.
A vonatkozó jogszabályok (4/1998 EüM rendelet, 1441/2007 EK rendelet, 43/2003. FVM rendelet) élelmiszerek és takarmányok esetében nem engedélyezik a Salmonella jelenlétét. A Salmonella jelenlétének kimutatására tenyésztéses és molekuláris mikrobiológiai módszerek is rendelkezésre állnak. A Salmonella sp. kimutatás esetében a hagyományosan elterjedt 4-6 nap helyett a Galen Bio Kft. 1 nap alatt szolgáltat eredményt molekuláris mikrobiológiai vizsgálati módszer alkalmazásával.