Összes mikrobaszám
Az élelmiszerek mikrobiológiai állapotát az összes mikrobaszám meghatározásával szoktuk jellemezni, amely az élelmiszerben élő összes aerob és fakultatív anaerob mezofil és fakultatív pszichotróf mikrobák számát jelenti.
A magas csíraszám jelezheti a gyártáshoz felhasznált alapanyag rossz mikrobiológiai állapotát, vagy azt, hogy a nem megfelelő technológia folyamán lehetőség volt a mikroorganizmusok elszaporodására (pl. a hűtést igénylő anyagok több órát várakoztak összemérés után).
A mikrobaszám meghatározás élelmiszer és takarmányok esetében 30 °C-on, valamint víz esetében 22 és 37 °C-on történik aerob körülmények között. A Galen Bio Kft. akkreditált mikrobiológiai laboratóriuma vállalja az összes mikrobaszám meghatározását hagyományos tenyésztéses módszerekkel.
Összcsíraszám kimutatása Plate Count (PC) táptalajon