Legionella
A kórokozó
A legionellózis nevű betegség okozója Legionella baktérium, amely 1976-ban, Philadelphiában a háborús veteránok találkozóján 34 ember halálát okozta. Innen ered a megnevezése. A baktérium átmérője 0,2 – 0,7 μm, hossza 2-20 μm, kb. 40 típusa ismert, ebből 20 veszélyes. A legionárius betegség a tüdő fertőzését jelenti, vagyis a fertőzött víz aeroszoljainak belélegzését.
A kórokozó előfordulása
A Legionella egy igen elterjedt baktérium, megtalálható a természetes vizekben és a csapvízben egyaránt. Aeroszol formájában (vízpára) belélegezve jelent nagy veszélyt az egészségre, így a megbetegedés kockázatát többek között a fürdőhelyiségek, zuhanyzók, csapok, zárt téri szökőkutak jelentik. Kis mennyiségben a szolgáltatók által biztosított használati vízben is jelen van, ami gyakorlatilag semmilyen közvetlen veszélyt nem jelent.
A tüdőgyulladásos megbetegedések mintegy 10%-át ez a baktérium okozza. Világszerte számos Legionella járvány tör ki évről évre, amelynek következményeképpen Európában is több szállodát bezárattak a közelmúltban a hivatalos szervek. Magyarországon a Legionella következtében történt, regisztrált halálesetek száma ugyan évente általában nem haladja meg a 10 esetet, ténylegesen azonban mintegy 50-100 ember hal meg Legionella fertőzés következtében.
Terjedési mód
Az épület gépészeti rendszerébe jutva viszont könnyen kerülhet a szaporodáshoz kedvező körülmények közé. 20°C-45°C hőmérsékleti tartományban, pangó vízben rohamosan felsokszorozódik. A Legionella baktériummal feldúsult víz elfogyasztása még mindig nem jelent veszélyt, az emésztőrendszeren keresztül a Legionella nem fertőz. A fertőzött víz elporlasztásával, apró vízcseppekben, aeroszol formájában belélegzett Legionella viszont fertőz. Ezért állnak a gyanú központjában a légkondicionáló berendezések, ahol a felsokszorozódás a kondenzvízben történhet, az aeroszol-képződésért pedig a levegőkeringetés a felelős. Jellemző még a megbetegedés a zuhanyzókban, medencékben, ahol a porlasztás mechanikai úton megy végbe. A szökőkutak, locsolórendszerek is potenciális veszélyforrások.
A Legionella fertőzés tünetei
A Legionella baktérium alapvetően kétféle betegséget okozhat. Az enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A Légiós betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. A sikeres gyógyításhoz elengedhetetlen a betegség korai felismerése.
A kezdeti tünetek az influenza tüneteihez hasonlítanak, aztán a láz emelkedik (39,5˚C), a páciens szédülni kezd és hasi fájdalmakat (émelygés, hányás) érez, a betegség halálos is lehet. A baktérium szaporodásához 20 °C és 45 °C közötti vízhőmérséklet szükséges, valamint a táplálékául szolgáló szerves anyagok jelenléte, és segítik a szaporodást a cső falán lerakódott szennyeződések, pl. a vízkő. Ideális körülmények között a baktériumok száma 4 óránként megduplázódik.
Megelőzés
A fertőzés kockázata természetesen megfelelő tervezés és kivitelezéssel csökkenthető. Az alábbi rövid útmutatást mindenképpen érdemes betartani:
• Ivóvíz hőmérsékletét 25°C alatt tartani
• A melegvíz hőmérsékletét az egész rendszerben 55 °C felett tartani, a vízmelegítőben a víz hőmérséklete min. 60 °C legyen.
• A hideg és melegvíz vezetékeket egyaránt ajánlott szigetelni
• Kerülni az áramlás nélküli, stagnáló vezetékszakaszokat, megakadályozni a víz pangását, a használaton kívüli részeket kikötni.
• A hideg és melegvíz keverőcsapját a lehető legközelebb elhelyezni a vízvétel helyéhez.
• Rendszeres tisztítás: pl. vízkőmentesítés
• A csőrendszerek anyagválasztása
• A csőrendszerek anyagválasztásakor fontos megemlíteni a réznek a baktériumok szaporodását gátló tulajdonságát, melyet az emberiség már régóta ismer, és a legújabb kutatási eredmények is megerősítik. Egy tanulmány egyértelműen kimutatta a különbséget a réz és a műanyagcsövek között, ami a biofilm képződést (a baktériumok táptalaja) a csövek belső falán illetve a legionella baktériumok számát illeti a vízben – a szerelés utáni években (1-2 év) a különbség kb. 10-szeres volt a réz javára. Az idő elteltével ez esetleg csökkenhet, mivel a rézcső belső falán képződő védőréteg csökkentheti a rézcsövek hatását.
A Galen Bio Kft. akkreditált mikrobiológiai laboratóriuma vállalja Legionella baktériumok számának meghatározást ivóvízből, palackozott vízből (természetes ásványvíz, forrásvíz, ásványi anyaggal dúsított ivóvíz, szikvíz), jégből, az ivóvízellátásban használt nyers- és kezelt vízből membránszűréses módszerekkel. Vízmintát steril üvegekben kell a vizsgálólaboratóriumhoz eljuttatni. Steril üvegekért hívja a laboratóriumot!