galenbiolabor.hu Enterococcus faecalis és Enterococcus faecium-szám – galenbiolabor.hu

Enterococcus

Az Enterococcus-ok (Ec.) egyrészt, mint indikátor mikrobák, másrészt, mint ételmérgezést előidéző baktériumok egyaránt jelentősek. Az Enterococcus-ok Gram-pozitív, kokkusz alakú, rövid (rendszerint 2-6 tagú) láncokban fejlődő, a láncok irányában kicsit megnyúlt, 0,5-1 µm átmérőjű, kataláz-negatív, véres agaron általában hemolizáló mikroorganizmusok. Jellemző rájuk, hogy
– képesek fejlődni +10 és +45 °C közötti hőfokon
– túlélik a 60 °C hőmérsékleten végzett 30 perces hőkezelést
– 6,5% konyhasót tartalmazó tápoldatban, illetve
– pH 9,6 mellett, továbbá
– 0,1% metilénkéket tartalmazó tejben, valamint 40% epét tartalmazó véres agaron jól fejlődnek.
Az ezen tulajdonságokkal rendelkező mikroorganizmusok ma Enterococcus faecalis és Enterococcus faecium néven ismertek.

A kórokozó előfordulása

Gyakran fordulnak elő emlősök bélcsatornájában. Az urogenitális szervek, az epehólyag és a szájüreg normál flórájának alkotói. A természetben mindenhol megtalálhatók: talajban, vízben, élelmiszerben, állatokban. Képesek túlélni és szaporodni kedvezőtlen körülmények között is.

A kórokozó előfordulása az élelmiszerben

A környezetben gyakran előforduló baktériumok megjelenését az élelmiszerekben a fekális szennyeződés indikátorának tartják. Hőrezisztenciájuk miatt a spórás baktériumokon kívül általában egyedül élik túl a hőkezelést, megtalálhatók szinte minden nem steril élelmiszerben. 1926-ban izolálták először élelmiszer eredetű megbetegedéssel kapcsolatban sajtból.
Az Ec. faecalis-t izolálták csirke mintákból baromfi vágóhídon, valamint marha-, baromfi- és sertés hasított testről. A nem spórás baktériumok közül az Enterococcus faecalis a legellenállóbb a környezeti behatásokkal szemben. Tizedelési ideje 60 °C-on 1-30 perc között lehet. Az infektív dózist nehéz megállapítani, ugyanaz a csíraszám az egyik személynél megbetegedést vált ki, mások tünetmentesek maradnak még 10 x 1010 csíraszámmal történő expozíciókor is.

Megelőzés

Mindenekelőtt az élelmiszerek szennyeződését kell megelőzni, mert az enterococcusok széles hőmérsékleti határok közötti növekedése és hőrezisztenciájuk révén a későbbi intézkedések hatékonyságát már rontják.

A Galen Bio Kft. akkreditált mikrobiológiai laboratóriuma vállalja az Enterococcus faecalis és Enterococcus faecium számának meghatározást hagyományos tenyésztéses módszerekkel, továbbá ivóvíz, palackozott víz (természetes ásványvíz, forrásvíz, ásványi anyaggal dúsított ivóvíz, szikvíz), jég, az ivóvízellátásban használt nyers- és kezelt víz esetében membránszűréses módszerrel.

Enterococcus

Enterococcus faecalis elektronmikroszkópos képe