Coliform csoport
A bélbaktériumok egy részének sajátossága, hogy gázképződés mellett erjesztik a laktózt; ilyenek az ún. kóliform-baktériumok (pl. Escherichia, Enterobacter, Klebsiella), szemben a laktóz-negatívokkal (pl. Salmonella, Shigella, Proteus). A szénhidrátok erjesztésén kívül jellemző faji tulajdonság az aminosavak hasznosítása is, a fajok és törzsek azonosításánál nagy fontosságúak továbbá a szerológiai tulajdonságok. A felületi antigéneknek három fő csoportja van: az O antigének (a sejtfal lipopoliszacharidjai), a K antigének (tokanyagok) és a H antigének (az ostorok fehérjéi). A szerológiai tulajdonságok alapján a bélbaktériumok közt igen sok szerotípust különböztetnek meg; ezek meghatározása különösen fontos a klinikai diagnosztikában.
A Galen Bio Kft. akkreditált mikrobiológiai laboratóriuma vállalja a coliform baktériumok számának meghatározást hagyományos tenyésztéses módszerekkel, továbbá ivóvíz, palackozott víz (természetes ásványvíz, forrásvíz, ásványi anyaggal dúsított ivóvíz, szikvíz), jég, az ivóvízellátásban használt nyers- és kezelt víz esetében membránszűréses módszerrel.
Coliform telepek Chromoculton (E. coli: sötét kék-ibolyaszínű telepek, Coliform: lazacszínűtől a piros telepekig)
Coliform telepek Violet Red Bile Lactose (VRBL) agaron